Investera och spara i guld i stället för aktier

Guld är en produkt eller en ädelmetall som används för flera olika anledningar. Det största användningsområdet är dock till smycken och andra accessoarer. Men det finns de som köper guld för att spara pengar och få dem att växa.

Pengar är någon som underlättar vardagen. Hela vårt samhälle drivs av kostnader och inkomster och därför är pengar något som man måste ha för att kunna överleva idag. För att försäkra sig om att man har pengar även efter arbetsför ålder så sparar många i fonder och aktier som växer under årens lopp. När det är dags att sluta arbeta och bara leva livet så kan man sälja av dessa och leva av avkastningen som kom. Visserligen går det att spara pengar i madrassen också men då kan man inte räkna med att tjäna extra pengar i slutändan. Aktier och fonder drivs av att man investerar kapital i olika företag som säljer och erbjuder olika tjänster. Men det finns andra saker man kan investera i och många säger att guld är ett väldigt bra alternativ. Guld är en produkt som det alltid har varit en stor efterfrågan på och därför är det också en investering som kan vara väldigt långsiktig. Vissa lånar också till investeringarna, att låna pengar och betala av den låga räntan, det går att tjäna på det på så sätt. Vi vill alltid och kommer alltid att vilja köpa smycken och andra saker som har guld i eller på sig. Finguld, det rena guldet som är 24 karat är det mest eftertraktade och den sort som man lägger pengar på om man vill investera.

Hur fungerar det att investera i guld i stället för aktier?

Det finns fem vanliga sätt att investera i guld. Här kommer alla fem alternativ för dig som vill testa.

  1. I fysisk form som du beställer och förvarar hemma.
  2. Samma som ovan fast det beställs och lagras i speciella guldvalv.
  3. Med en så kallad skuldsedel, inte i fysisk form. Du får ett papper där ett företag är skyldig dig guld i en viss mängd.
  4. Att du köper dem i speciella fonder. Ja det finns faktiskt fonder som hanterar guld som också är börsnoterade.
  5. Med derivatinstrument. Det är handel med ett form av värdepapper som köps direkt av en säljare eller via organiserade börser. Mer om derivatinstrument finns här https://sv.wikipedia.org/wiki/Derivatinstrument

Innan du köper så ska du kolla upp hur det så kallade ”spot-priset” är på guld. På så sätt kan du se hur mycket du kan köpa ditt guld för. Är du ute efter att köpa större mängder med guld så kan du faktiskt få ett bra pris. En viss procent ges i rabatt beroende på hur mycket du beställer per köptillfälle.

Moms gäller inte på rent guld i Sverige som också kallas för ”investeringsguld” (99.9 %). D.v.s., du behöver inte betala moms när du köper guld som en investering i Sverige. Dock så kan det tillkomma moms och andra skatter och du köper guld i andra länder än i Sverige.

Så, här har du fått lite mer information om hur du kan investera i guld i stället för aktier och fonder. Lycka till med sparandet!