Ekonominyheter: Ränteavdrag för de nya lånen

Nu i deklarationstider kan det vara bra att prata om ränteavdrag och den växande låneformen smslån. Har man tagit ett lån, exempelvis ett smslån så har man rätt till att göra avdrag för den ränta som man har betalat föregående år. Detta gäller faktiskt för alla lån man tar inklusive kreditkort som ligger upplagda med ränta.

rantaFinansinspektionen har gått ut med att svenskarna gör ränteavdrag på omkring 30 miljarder per år och alla snabblån står för 100 miljoner av dessa. Smslån, snabblån har växt i antalen sedan det blev enklare att ansöka och med det följer kostnader för räntor. De som vi nämner är egentligen samma sak men man kallar det för olika saker beroende på i vilket sammanhang det används. Ett traditionellt lån gör man på en bank som man rent fysiskt besöker medan smslån och snabblån kan göras vart man än befinner sig, har man en mobiltelefon med internet är lånet inte långt borta. Detta är både på gott och ont, för många är det bra men för andra kan det betyda att man hamnar i skuldfällor allt lättare.

Har du tagit ett smslån/snabblån kan du göra ränteavdrag

Det viktigaste som vi vill påpeka här är att du har rätt att göra ränteavdrag för de kostnader du har haft med lånet under återbetalningen. Du ska räkna på föregående år men räntebesked ska rapporteras in till skatteverket och dyka upp på din deklaration utan att du behöver göra någonting.

Under januari eller februari kommer du att få räntebesked om ditt lån i postlådan och det ska du spara. Även om allt läggs till på din deklaration utan att du behöver göra någonting så ska du spara alla besked du får skickat till dig. Det gäller allt och inte bara från företag du har lån hos.

Men alla får inte göra ränteavdrag, du som ska göra det måste även ha en inkomst från tjänst där du har betalat in skatt. Med det kan du dra av dina räntor och på så sätt få tillbaka den kostnaden av skatteverket om det blir överskjutande skatt på ditt konto.

Långivare har tabeller, uträkningar eller automatiska formulär som kan räkna ut dina räntekostnader redan när du tar lånet och på så sätt kan du se vad du kan dra av i framtiden. Flera använder det också i sin marknadsföring till privatpersoner, att den som tar lån får dra av kostnaden för alla räntor men sanningen är ju att det krävs en inkomst för att göra det.

Läs mer om smslån, deklaration och räntor.