Ekonominyheter: Kortinformation

Som en del i utvecklingen här på Guldadam.se så lägger vi in ekonominyheter med jämna mellanrum. Förutom nyheter om guldhandeln så kommer vi också att skriva om saker som rör ekonomin och idag tog vi belutet att ta upp en vanlig fråga om olika kort man betalar med.

bankkort-pengarDet är vanligt att man undrar vad de olika alternativen är när man pratar om kontokort, ja i folkmun så brukar man benämna det som ”kontokort” och då generaliserar man oftast. Här kommer en bra beskrivning på alla olika alternativ och vad de är bra för. Det är bra att veta vad som är vad när man ska besöka sin bank eller liknande för att skapa ett nytt konto, beställa nya kort osv. Det är stora skillnader i funktion och användningsområde så vi tycker att det är viktig att veta vad de olika korten står för.

Bankkort

Bankkortet är det enklaste kortet som är kopplat direkt till sitt bankkonto, det är även det vanligaste kortet som används idag men även här kan man göra skillnad på ”bankkort” och ”bankkort”. Här delar man då in korten beroende på hur gammal personen som ska använda kortet är. Alla som är 9 år eller äldre kan idag få ett kort utfärdat, kortet som är kopplat till ett bankkonto som vårdnadshavare fyller på med pengar. Kortet är utfärdat som ett Maestro-kort och fungerar i de flesta butiker och på internet samt att det går att ta ut pengar i vanliga uttagsautomater.

Det andra bankkortet är Mastercard eller VISA-kort där kortet också är kopplat till ett bankkonto men här måste man vara 16 år eller äldre för att få det utfärdat. Majoriteten av svenska befolkningen har ett sådant kort kopplat till sitt lönekonto.

Ett bankkort har ingen kredit så då kan man bara handla för de pengar som finns på kontot den aktuella dagen.

Årsavgiften för ett vanligt bankkort ligger på omkring 300 kr.

Kreditkort

Kreditkort är ett kort som kommer med en förutbestämd kredit som banken eller någon annan långivare ger ut, ett kreditkort kan ha en kredit på 10 000 kr. När du handlar med kreditkortet dras inga pengar från ditt konto, i stället dras det från krediten och varje månad får man en faktura med alla sina inköp från föregående månad. Man betalar med lite mer än en månad efter själva köpet.

När man får fakturan kan man välja om hela summan ska betalas direkt eller om den ska delas upp på flera gånger. Vanligtvis är det kostnadsfritt att använda ett kreditkort om man betalar in sina inköp varje månad, men det ska också gå att dela upp månadsinköpen på flera gånger och då förvandlas det till ett lån där man lägger på ränta och andra kostnader.

Korten som går att få har sina för och nackdelar och här kan du hitta guider och jämförelse av kreditkort som passar alla.

Kreditkort som är ett betalkort

Betalkort finns också och det är en variant utan själva lånedelen. Inköp och faktura fungerar som ett kreditkort men när den ska betalas måste hela summan betalas in, det går inte att dela upp det likt ett kreditkort.

Detta är vanligt förekommande kortalternativ som finns i Sverige, det finns fler också men detta är de som man ska veta om.